Det är inte bara proffsen som hanterar och skapar något av ull. Du kan också ha kul med ull! Det är en produkt som har flera fantastiska egenskaper som du kan dra nytta av. 

I tidigare inlägg har vi pratat om hur fantastisk ulljackor är, de är idealiska för att hålla värmen på vintern och stöter bort fukt så du inte blir nedkyld lika lätt. Det gör att ull är bra produkt när du vill isolera eller fuktsäkra något.

En av de roligaste sakerna att göra med ull är att tova, det kräver minst arbete och du kan skapa en mängd olika saker. Om du virkar ett par sockar i ull kan du tova dem. Eller så tovar du din egen hatt, inte det enklaste att få passformen rätt eftersom hatten krymper men en trevlig utmaning att göra med vänner eller barnen. När du tovar slingrar sig ullfibrerna in i varandra och skapar ett eget tyg med lite enkel bearbetning. När all luft mellan fibrerna är slut är tovningen färdig och du har ett nytt tyg.

Börja med att lägga skikt med kardad ull vågrätt och lodrätt över varandra. När ullen är färdig kommer det att krympa så förbered ett större stycke än du tror du behöver. Använd vatten och såpa för att stänka ned ullen med en sprayflaska. Börja trycka på ullen för att arbete in vattnet och ta bort luften. Efter att ullen blivit genomblöt kan du börja göra små cirklar i den för att binda ihop fibrerna ännu mer. Det gäller att vara lätt på handen  och kontrollera att du får ut ett jämnt lager med ull över hela stycket.