Att välja rätt filthatt kan vara en utmaning, men med några enkla riktlinjer kan du hitta den perfekta hatten som kompletterar din stil och personlighet. Filthattar har varit en modeikon genom tiderna och fortsätter att vara ett populärt val för många. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt filthatt för din stil.

Förstå din ansiktsform

För att hitta en filthatt som passar dig bäst, är det viktigt att förstå din ansiktsform. Olika hattstilar kompletterar olika ansiktsformer, och att välja en hatt som passar din ansiktsform kan förbättra ditt utseende betydligt.

  • Runt ansikte: Om du har ett runt ansikte, kan en filthatt med en hög kulle och bred brätte hjälpa till att förlänga ditt ansikte. Fedora-hattar är ett utmärkt val för denna ansiktsform.

  • Oval ansikte: Personer med ovala ansikten har tur eftersom nästan alla hattstilar passar dem. Du kan experimentera med olika stilar, inklusive trilby och cloche-hattar.

  • Fyrkantigt ansikte: För att mjuka upp dina drag, välj en filthatt med mjuka linjer och rundad kulle, som en bowlerhatt eller clochehatt.

  • Avlångt ansikte: Om ditt ansikte är långt, välj en filthatt med ett medelhögt till lågt kulle och bredare brätte för att balansera dina proportioner. Fedora och cowboyhattar fungerar bra för denna ansiktsform.

Välj rätt färg

Färgen på din filthatt är också viktig och kan påverka hur väl den kompletterar din garderob. När du väljer färg, tänk på din hudton, hårfärg och de kläder du oftast bär.

  • Neutraler: Svart, grått, brunt och beige är klassiska färger som är lätta att matcha med olika kläder. De är perfekta för en tidlös och mångsidig look.

  • Färgstarka: Om du vill göra ett uttalande, välj en hatt i en djärv färg som röd, blå eller grön. Se till att färgen på hatten kompletterar din hudton och resten av din outfit.

Stil och tillfälle

Tänk på när och var du planerar att bära din filthatt. Olika stilar passar olika tillfällen och klädkoder.

  • Formellt: För formella tillfällen, som bröllop eller affärsmöten, välj en klassisk filthatt som en fedora eller homburg. Dessa stilar är eleganta och sofistikerade.

  • Casual: För en avslappnad look, välj en trilby eller en clochehatt. Dessa hattar är mer avslappnade och passar perfekt för vardagsklädsel.

  • Utomhus: Om du behöver skydda dig mot väder och vind, välj en filthatt med bredare brätte som en cowboyhatt eller en vandringshatt. Dessa erbjuder bättre skydd mot solen och regnet.

Prova innan du köper

Det är viktigt att prova olika hattar innan du bestämmer dig. Besök en butik där du kan prova olika stilar och storlekar för att se vad som passar bäst. En hatt ska sitta bekvämt utan att vara för lös eller för tajt. Den ska också komplettera din stil och personlighet.

Att välja rätt filthatt handlar om att hitta en balans mellan stil, komfort och funktion. Genom att förstå din ansiktsform, välja rätt färg, tänka på tillfället och prova olika hattar, kan du hitta den perfekta filthatten som kompletterar din stil och personlighet.