Kashmir är en typ av ull som för tankarna till exklusivitet, då materialet är känt för att vara mjukt och behagligt att bära. Numera produceras kashmir i många asiatiska länder och är mer tillgängligt, men Kashmirgeten som ullen kommer ifrån finns enbart i området med samma namn mellan Indien och Pakistan. Den särskilt fina ullen som kommer från getterna gör att de kan stå emot kylan i bergstrakterna.

Mode och kashmir

Kashmir har blivit känt som ett exklusivt material världen över då både form och färg håller en hel livstid om du tar hand om ditt plagg. Dessutom är materialet mycket mjukare än vanlig ull och kliar inte. Exempel på plagg som produceras i kashmir är sjalar och tröjor vilket kan ses i olika modemagasin.

Så håller ditt kashmirplagg länge

Numera är det främst Kina och Mongoliet som producerar kashmir genom att man borstar getterna under våren när de fäller sin ull. Den kinesiska kashmiren anses ha den högsta kvalitén med 14-16 mikrometer i diameter. Den fina ullen kräver att kashmirplagget tas om hand på rätt sätt, vilket oftast innebär handtvätt eller maskin i högst 30 grader, vilket du kan läsa mer om i Damernas värld.