Träningsklädd

Vi har tidigare skrivit en del om ullens funktion och uppbyggnad, nu tänkte vi ta upp en vanlig fundering som man kan ha angående ullkläder vid sport- och fritidsaktiviteter. Någon kanske exempelvis tänker att det blir väldigt varmt att träna med kläder vars tyg är tillverkat i ull.

Om man ser till det gamla ryktet som bitvis ligger kvar från gamla tider att ulltyg skulle sticka och klia mot huden så är det förstås en relevant fråga att ställa. Lyckligtvis så är det bara just ett gammalt rykte som hänger kvar. Det mjuka naturmaterialet används mer och mer i träningskläder. Det är framförallt i underställ, mössor, vantar och löparstrumpor som det används. I sin rena form eller ihopblandat med något slags konstfiber.

Det ullmaterial som framförallt används är det vi tidigare har omnämnt här på sidan, merinoull. Fördelarna med att använda merinoull är att dess fibrer är väsentligt mer elastiskt och tunnare än vanliga ullfibrer och gör därför att det sitter bra på kroppen och funkar därför väldigt bra med plagg som sitter närmast kroppen – som exempelvis denna underställströja i ulltyg på Länna Sport.

Om vi ser till det funktionella fördelarna med att ett sådant plagg är tillverkat i ull så är den enskilt största att det kan hålla kroppen varm och torr fastän den blivit fuktig av exempelvis svett. Det finurliga är att ullen som material transporterar fukten från kroppen istället för att vätan ska hamna mot kroppen och när det svalnar så börjar du att frysa. Det gör att ullen får en hög isoleringsgrad och håller din kropp varm.