Ull kallar vi det hår som kan betecknas som pälsen på djur så som får, lamadjur, kameler och en rad andra därtill. Ullet har en del unika, naturliga egenskaper som överträffar avancerade laboratorieframtagna material för exempelvis tyger. 

Någon lite äldre kanske spontant nu börjar minnas stickade tröjor och koftor i ull som inte alls var speciellt skönt mot huden, de stacks och kliade. Kläder idag som är gjorda i ull är svåra att jämföra med de gamla stickiga plaggen, för idag är de oftast tillverkade i något som kallas för Merinoull. Merinoull kliar inte och känns behaglig mot huden – och dessutom i regel att tvätta i maskin också.

Ull

Snabba fakta om ull:

  • Ull är helt och hållet ett förnybart, naturligt material. Detta gör att det är ett av våra mest hållbara materialresurser här i världen.
  • Vilken kvalitet ullet håller och således användningsområde för detsamma, beror på fårets ras, varifrån fåret kommer och när det klipptes.
  • Ull med längre och tunnare fibrer känns behagliga och lena mot huden.
  • En anledning till att ull är så bra till kläder är att det absorberar mycket av fukten och kan transportera bort den från huden. Det är därför man ska använda plagg i ull närmast huden och på fötterna. Om du svettas så leds fukten bort från huden och du slipper känna dig kall och blöt.
  • Man kanske tänker sig att ull är väldigt varmt att ha på sig när det är varmt ute, men så behöver det inte vara. För ull är värmereglerande och kan på vintern ha en värmeisolerande effekt, medan ett tunnare plagg fungerar lika bra att använda på sommaren eftersom det då inte kommer att bli för varmt heller.
  • Ull är även flamhämmande – du kan alltså med en kraftig fårfäll släcka en eld.
  • Ull har en slags självrengörande funktion som gör att den är lätt att hålla ren. Därför så kan man med en del ullprodukter istället för att tvätta dem, istället bara vädra dem.