Det går att skapa vackra konstnärliga dekorationer genom att färga och ull till en sammanhängande filtmassa. Tovning är en gammal hantverksteknik som användes redan 600 f.Kr.

Ull är ett material med många bra egenskaper. Dess mångsidighet har uppskattats högt genom tiderna. Förutom att använda sig av ullen till kläder och olika slags bruksföremål, så kan man skapa vackra dekorationer och konstföremål.

Man kan till exempel göra ulltavlor, kattleksaker, babyleksaker, juldekorationer och hattar. Den som är intresserad av att skapa med ull men inte har lärt sig tovningsteknik kan gå kvällskurser eller längre utbildningar i hantverksteknik.

Det finns tre grundtekniker som man använder sig av när man tovar ull.

  • Rullteknik: Genom att rulla den blöta ullen i till exempel en matta tovas ullens fibrer samman så den tillslut bildar en sammanhängande filtmassa. De här tekniken passar bra att använda sig av när man vill ha större mängder tovad ull. Till exempel om man har tänkt att sy hattar av ullen.
  • Nåltovning: Med den här tekniken tovar man ihop ullen med hjälp av en nål. Vilket gör att slutprodukten blir finare i strukturen och kan användas till mer detaljerade arbeten.
  • Gnuggteknik: Här blöter man kardad ull med såpvatten och gnuggar ihop den för hand. På så sätt får man en mindre mängd filtmassa som kan användas till olika hantverksprodukter.

Tovning kan utföras hemma i köket. Men det blir blött och kladdigt av såpvattnet, samt lite skräpigt av ullen. Så det brukar vara bra att skydda arbetsytan med en vaxduk och plocka bort småprylar runtikring så att det går lätt att städa.

Genom att lägga olika lager av färgad ull och sedan tova ihop dem, får man en flerfärgad filtmassa. Vilket brukar användas för att skapa vackra motiv som bland annat kan användas till tavlor eller som grund till olika typer av pynt och dekorationer.