Som vintern åter igen är på ingående har det blivit relevant att tala om mer vinterförberedande kläder av ull. Här blir fokusen på den enkla men praktiska rocken. Ett plagg som alltid har stor relevans när kylan börjar krypa inpå oss och regnet sakta men säkert byts ut av snö.

Att göra rockar i ull är ett väldigt naturligt val då ull har många bra egenskaper som kan komma till stor nytta i vintermiljöer. Den första av vilka är att tack vare strukturen på ullens fibrer, som krusar sig och har en mängd ihåligheter, fångar en stor mängd luft i sig, vilket leder till en bra isoleringsförmåga.

En annan förmåga ull har som lämpar sig vinterkläder är dess förmåga att suga upp och transportera fukt. Detta sker inuti själva fibern och betyder då att trots fukten man utsatts för kommer materialet kännas torrt mot koppen och fortsätta att värma även när det är fuktigt.

Slutligen har ull den fördelen att den inte börjar lukta på samma sätt som syntetmaterial lätt kan göra när det blir fuktigt. Vilket alla kan vara väldigt tacksam över när de behöver bära rocken en längre tid när den är fuktig. Och man slipper ju dessutom försöka få bort lukten från plagget när man väl kommer hem.

Ull kan delas upp i två olika kategorier: behandlad ull och obehandlad ull. Beskrivningen är dock något missvisande då all ull är behandlad på ett sätt eller annat. Av denna anledning brukar man även tala om konventionell ull och ekologisk ull.

Med konventionell (behandlad) ull använder man normalt sett något som kallas för superwash, där man först tar bort de yttersta håren från ullfibern med hjälp av en klorbehandling och applicerar sedan en tunn film av naturlig eller konstgjort harts. Detta gör att ullen blir enklare att hantera, både för de som gör kläder av dem och den som sedan köper dessa. Nackdelen är att superwash-behandlingen har en negativ inverkan på miljön. Det begränsar även ullfibern naturliga egenskaper något.

Med ekologisk (obehandlad) ull använder man en annan mer miljövänlig behandling som inte förändrar ullens struktur. Detta göra att man inte behöver täcka ullfibern och den behåller alla sina bra egenskaper. Dock är den något skörare än den konventionella ullen och det blir ännu viktigare att man följer de skötselråd kläderna kommer med.

Ull har dock en tendens att uppfattas som stickiga, vilket beror på att dess fibrer är rätt så grova. Men som tur är blir detta sällan ett problem för rockar då man ju alltid kommer att ha minst ett plagg mellan rocken och huden. Detta är för övrigt anledningen till varför man väljer att använda finare fibrer, som merinoull, när man gör underkläder av ull.

Funderar man nu att köpa en ny vinterrock vill vi slå ett slag för en riktigt ullrock. Och för att hitta några bra alternativ kan man besöka butiken Stayhard.