Ull är som alla vet ett fantastiskt material, framför allt eftersom det är väldigt hållbart och funktionellt. Till skillnad från till exempel bomull så transporterar det dessutom bort fukt på ett väldigt effektivt sätt, samtidigt som det är ett material som andas.

wool

Den vanligaste typen av ull är ull från får, som används till alla möjliga olika typer av plagg som till exempel halsdukar, vantar, strumpor och tröjor. Världens största producent av fårull är Australien som står för runt 25 procent av den globala produktionen av fårull.

En annan typ av ull är så kallad angoraull som kommer från angorakaninen. Den här typen av ull är mycket mjuk och fin. 90 procent av all angoraull produceras i Kina.
Ull från olika typer av lamadjur är något som blivit allt vanligare på senare år. Vanligast är ull från alpackan som förekommer naturligt i 22 olika nyanser, så som svart, rödbrun och grå. En annan typ av ull från lamadjur är den så kallade vikunjaullen som är mycket sällsynt och dyrbar och kommer från det peruanska lamadjuret vikunja vars ull är mycket fin och mjuk.